aaa

5 gouden regels


De   5 gouden regels  om je paard gezond te voeren.

1. Ruwvoer is het allerbelangrijkste voor elk paard. Hier haalt het paard zijn energie uit om warm te blijven en voor de arbeid. Zorg voor voldoende en kwalitatief goed hooi en/of gras en een zout- of mineralenliksteen (let op dat er geen suikers toegevoegd zijn en/of bindmiddelen). Vermijdt luzerne of producten met luzerne, deze bevatten veel onverteerbare eiwitten en zijn daarmee een belasting voor met name de nieren. Leverproblemen kunnen mede veroorzaakt worden door leguminosen (vlinderbloemigen zoals luzerne, klaver en alfalfa) omdat deze plantenfamilie gifstoffen bevat.

2. Wees zéér zuinig met granen en suikers. Een paard is er niet op ingericht om grotere hoeveelheden graan (zetmeel) te verteren. Op korte of langere termijn kunnen hierdoor problemen zoals diarree en weerstandsproblemen ontstaan. Een paard heeft granen niet nodig om prestaties te kunnen leveren zoals vaak beweerd word. Granen bevatten fytinezuur wat de opname van vitamines tegenwerkt. Soja of sojaproducten bevatten voor paarden, anders dan beweerd wordt, zeer weinig hoogwaardige eiwitten.


Voer geen suikers en pas op voor verborgen suikers! Bijna alle krachtvoeders bevatten suikers. Suikers worden in het bovenste deel van de maag door de daar aanwezige bacteriën omgezet in melkzuur. Hoe meer suiker, hoe groter de populatie bacteriën wordt. Grote hoeveelheden melkzuur kunnen zorgen voor maag- en darmproblemen. Bijvoorbeeld maagzweren, koliek en diarree.
Pas ook op met beloningen, veel "paardensnoepjes" bevatten 80% granen en suiker!

3. Verander niet steeds het voer van je paard. Het afwisselen van merk en soort voer kan erg nadelig zijn voor een paard. Bijv. een tijd muesli, een tijd brok op basis van luzerne, dan weer eens slobber met bietenpulp en zemelen.....
Voor mensen geldt 'verandering van spijs doet eten', voor een paard niet. De darmflora van een paard reageert sterk op veranderingen waardoor bacteriepopulaties afsterven en er gifstoffen vrijkomen of juist explosief groeien. Het gevolg kan zijn dat het paard verzuurt, diarree krijgt en/of vermagert en dat de darmflora aangetast wordt.

De producten van Hayster Healthy Herbs kunnen zonder problemen door elkaar gebruikt worden omdat deze door hun gelijksoortigheid geen negatieve verandereringen in de darmflora in de hand werken.

4. Zorg voor voldoende hooi gedurende de dag en nacht. In de paardenmaag  wordt voortdurend maagzuur aan gemaakt. Speeksel neutraliseert dit maagzuur. Speeksel wordt alleen aangemaakt tijdens het kauwen. Wanneer de maag langer dan 4 uur leeg is, kunnen de zuren de maagwand aantasten en problemen zoals maagzweren veroorzaken. Paarden worden soms suf, apathisch en/of chagrijnig wanneer ze last hebben van een maagzweer. Ook veelvuldig geeuwen kan betekenen dat je paard last heeft van de maag.

5. Olieën kunnen een toegevoegde waarde hebben voor een paard, mits het de juiste olieën in de juiste hoeveelheid gedurende een bepaalde tijd door het voer krijgt. Het kan nuttig zijn om aan het einde van de winter (aanvulling vitamines A-D-E) en aan het einde van de zomer (opbouw reserves voor de winter) gedurende een beperkte periode olie toe te voegen. Koop hiervoor geen goedkope geraffineerde supermarktolie! De waardevolle vetzuren zijn uit deze olie verwijderd, het is absoluut niet gezond!

Koudgeperste lijnzaadolie (vitamine A-D-E) van eerste persing of Omega 3-6-9 olie (gemaakt van lijnzaadolie, teunisbloemolie, walnootolie en koolzaadolie) zijn geschikt. Omega 3-6-9 olie is bijzonder geschikt voor paarden met letsel, het werkt helend en ontstekingsremmend.

Geef een pony max. 20 ml. per en een paard max. 40 ml. per dag gedurende ongeveer een maand.