aaa

Vragen algemeen

Vraag & Antwoord beantwoordt veel gestelde vragen.
Heeft u een vraag over Hayster Healthy Herbs of over (één van) de producten, dan nodigen wij u uit om uw vraag te stellen via het Contact-formulier. U krijgt dan een persoonlijk antwoord en, wie weet, wordt uw vraag in deze rubriek geplaatst.
Direct naar Contact.


Vraag:
Is Hayster Healthy Herbs geschikt voor mijn 22 jarige paard dat lijdt aan het syndroom van Cushing?
Antwoord: Hayster Healthy Herbs is geschikt voor alle paarden, dus ook voor paarden met het syndroom van Cushing of PPID. Kies dan een Weidebrok (Plus) of een Basisbrok (Plus). Deze broksoorten hebben een zeer laag gehalte aan (natuurlijke) zetmeel en suiker. Het supplement Drainmix kan aan deze paarden continue gegeven worden, Drainmix heeft een positieve invloed op de stofwisseling en de doorbloeding.

Vraag:
Hoe kan het dat Hayster Healthy Herbs tot een jaar na productiedatum houdbaar is zonder conserveringsmiddelen?

Dat komt omdat Hayster Healthy Herbs gebruik maakt van een oeroude techniek om levensmiddelen te conserveren, namelijk door drogen! De voeders van Hayster Healthy Herbs zijn relatief droog t.o.v. reguliere voeders. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de speciale eigenschappen van bepaalde planten(delen), die ervoor zorgen dat de brokken lang houdbaar blijven.

Toch raden wij niet aan om voor een heel jaar voer in te kopen. Omdat Hayster Healthy Herbs gebruik maakt van aangepaste recepten per seizoen kan men beter regelmatig voer bestellen. Het wordt dan op bestelling geproduceerd.


Vraag:
Wat kan ik het beste voeren per jaargetijde aan mijn paard dat 5 dagen per week gereden wordt.
Dat is een goede vraag. Het hangt af van een aantal omstandigheden. Wat voor ruwvoeraanbod is er in de verschillende jaargetijden? Gras en/of hooi van beheerde, optimaal onderhouden graslanden of gras en hooi van "natuur" weilanden? Gaat het paard in de warme maanden veel naar buiten op grasland of staat het paard de halve dag of nacht op stal...

Uiteindelijk bepaalt het paard zelf wat zijn behoefte is! Over het algemeen hebben paarden in het voorjaar en najaar een grotere behoefte aan de hogere broksoorten (Normaal tot en met Super Plus). In de zomer en winter (!) blijkt de behoefte aan hogere broksoorten af te nemen en kan je terug naar een Basisbrok of Weidebrok.
Dit is te verklaren uit het feit dat paarden voor de winter een drang hebben om goed voorbereid de koude maanden in te gaan en daardoor een soort van reserve gaan opbouwen. Aan het einde van de winter is deze reserve op en zal er ook meer behoefte zijn aan een hogere broksoort.

In natuurlijke omstandigheden biedt het voorjaar het meest rijke aanbod van voedingsstoffen, wellicht dat veel paarden hierdoor instinctief ook meer behoefte aan een hogere brok hebben in deze periode.


Afgezien van bovenstaande theorie kan ik adviseren om goed naar je paard te blijven kijken en zonodig het voer aan te passen of een supplement toe te voegen. Paarden eten in natuurlijke omstandigheden ook niet elke dag of elk jaargetijde hetzelfde, dus pas de voersoort aan de behoefte van je paard aan.