aaa

Kingston en Linda

Kingston & Linda

Kingston Linda.jpg
links Linda, rechts Kingston

Kingston is een in het oog springende stoere Gelderse ruin van 24 jaar. Hij kreeg 2 jaar geleden tijdens de herfst darmproblemen. Dat uitte zich in slappe mest en veel mestwater. De eigenaar heeft toen van alles geprobeerd: dure poeders en druppels speciaal voor darmproblemen, Sand Clear, speciale klei, extra ontwormd, de paardentandarts maar niets hielp. Ook de dierenarts werd geraadpleegd, maar die wist het ook niet en weet de problemen aan ouderdom, niks aan te doen. Het enige wat nog werd voorgesteld was een behandeling met Prednison.....maar dat heeft de eigenaar afgehouden.
 
Tot overmaat van ramp kreeg Kingston na een tijdje gaskoliek.  Hij is toen 3 dagen in een paardenkliniek opgenomen en het was kantje boord maar gelukkig knapte hij op en kon weer mee naar huis. Het enige advies van de dierenarts was om zijn rantsoen weer langzaam op te bouwen.
 
De eigenaar had daar geen goed gevoel over en was bang dat de problemen zich zouden herhalen. Door veel te lezen  heeft de eigenaar toen besloten om weinig krachtvoer meer te voeren maar wel veel ruwvoerproducten zoals hooi, stro, bietenpulp, luzerne, zemelen een beetje muesli en lijnzaad. Toch ging het nog niet goed, met name van hooi leken de problemen steeds weer te verergeren. Het hooi werd daarom gedurende 1,5 jaar uit het rantsoen weg gelaten, maar het paard kwam nog wel in de weide. Dat ging redelijk goed. Maar afgelopen voorjaar begon de hele ellende weer met slappe mest en mestwater, niet lekker in zijn vel en chagrijnig.
 

"Na contact met Evelien van Puur Paardenvoer is er een haaranalyse uitgevoerd en daar kwam uit dat het slecht was gesteld met de maag, de nieren, de bijnieren,  de dikke en dunne darm. Evelien adviseerde om het huidige voer langzaam af te bouwen en uiteindelijk alleen maar goed hooi en gras te voeren, dus eigenlijk helemaal terug naar de basis. Daarnaast een  kuurtje van 9 dagen Hayster Darmflora Mix. Van de Darmflora Mix werd de mest direct al veel beter. Uit de haaranalyse bleek ook dat Kingston niet overgevoelig is voor gras/hooi, maar wel voor suikers! 
Puur Paardenvoer heeft naast een advies ook voorlichting gegeven over bepaalde voedingsmiddelen, waarom wel of juist niet en in welke hoeveelheid het verantwoord is."


De eigenaar deed bijvoorbeeld erg haar best om zo weinig mogelijk suikers te voeren. Maar de "suikerarme" bietenpulp is toch funest gebleken. Na het starten met een nieuwe batch ging het weer mis. Omdat bietenpulp een natuurproduct is laat het onder bepaalde omstandigheden te weinig suikers los en blijven er relatief veel restsuikers over. Dit percentage is tussen 7% en 22%.
 

"Kingston is in 2 maanden tijd erg goed opgeknapt. Hij maakt goede mest zonder mestwater, is niet meer humeurig en ook zijn altijd opgezwollen koker is sinds enkele weken weer dun! Het vele drinken en vele plassen is verleden tijd maar het beste teken is toch wel dat hij weer lief is en graag geknuffeld wil worden."

Na een tweede haaranalyse is gebleken dat er een goede vooruitgang zit in de conditie van de maag, de nieren en de darmen.
 

"Kingston gaat in de winter Weidebrok eten eventueel met Hayster Basic Nature. Want dat kwam bij hem als beste match uit de haaranalyse."
 

 
Linda 
 
Linda is een knappe 19-jarige Haflinger merrie. Zij is de levensgezel van het paard Kingston uit een van de andere paardenverhalen.
 

"Ze had erg veel last van jeuk. Met name onder aan de buik in de navelstreek. Wat Linda dan deed was op haar buik gaan liggen en heen en weer bewegen om de jeuk te stillen. Met als gevolg dat de buik tot bloedens toe werd open geschuurd. Het was om hopeloos van te worden."
 
Linda is net als Kingston terug gezet op een rantsoen van gras en hooi. Sindsdien is ze van de jeuk af! Nu had de eigenaar nog wat bietenpulpbrokjes staan en dacht dat het geen kwaad kon om deze aan Linda op te voeren......De volgende dag lag de hele buik weer open.
 
Ook Linda is aan een haaranalyse onderworpen en wat blijkt? Ook zij is  overgevoelig voor suikers en zelfs voor enkele kunstmatige suikers. In bietenpulp zit natuurlijk toch restsuiker..... en zo is 1+1 toch weer 2!